Miksi pääsiäisen viettoon liittyvä eläin on juuri jänis?

Tässä pääsiäisen lähestyessä täällä alkoi pupujen lisääntyminen. Töissä aloitettiin pääsiäiseen valmistautuminen ja tein siellä muutaman ihanan pupun kaavat ompelua varten. Niistä tulikin aivan syötävän ihania. Tässä pupujen ympäröimänä sitä taas alkoi miettimään kaikenlaista ja muunmuassa sitä, että miksi juuri tämä pupu/jänis kuuluu pääsiäiseen ja mistä tällainenkin perinne on saanut alkunsa. Ajattelinpa sitten tutkia vähän asiaa.

Pääsiäisen aikaanhan jäniksen uskotaan tuovan lapsille suklaamunia. Löysin tietoa, että ensimmäiset kirjalliset tiedot munia tuovasta pääsiäisjäniksestä on jo 1600-luvulta Saksasta. Jäniksen uskottiin kiertelevän pihoissa ja puutarhoissa kori selässään ja kätkevän munia ruohikkoon. Siirtolaiset veivät uskomuksen mukanaan Saksasta Yhdysvaltoihin, missä pääsiäisjäniksestä tuli 1800-luvulla hyvin suosittu. Se toi lapsille makeisia ja alkoi munia itse - vaikka se oli nisäkäs. Nopeasti lisääntyvät jänikset olivat hedelmällisyyden ja elämän vertauskuvia jo pakanuuden ajan keväisissä juhlissa. Pääsiäispupu viittaa alunperin anglosaksiseen hedelmällisyyden jumalattareen Ostaraan. Jumalattaren uskottiin vierailevan maan päällä jäniksen muodossa keväisin ja munivan palvojilleen värillisiä munia hedelmällisyyden symbolina.

Uskonpuhdistuksen jälkeen Saksan luterilaiset halusivat erottautua katolisista pääsiäisperinteistä, joihin kuului munien lahjoittaminen ja siunaaminen. Munia lahjoitettiin yhä, mutta niiden jakajaksi keksittiin satuhahmo -jänis. 1700-luvulla sokerileipurit alkoivat valmistaa myös syötäviä pääsiäisjäniksiä. Pohjolassa jänistä pidettiin haittaeläimenä ja se alettiin hyväksyä pääsiäisen vertauskuvaksi vasta 1900-luvun alussa. Suomessa pääsiäisjäniksen nykyinen kotipaikka on vuonna 1997 pääsiäiskaupungiksi julistautunut Riihimäki.

Omat pupuseni

 

Puput olivat todella helppo tehdä ja niistä saa kivasti erinäköisiä eri kankailla. koristeluun voi käyttää valmiita rusetteja, nauhoja, nappeja ym. Ompelin itse nauhat ja rusetit, sekä virkkasin vielä muutamia kukkia. 

Kaava on helppo piirtää ja kangaspaloja on vain kaksi yhteen ommeltavaksi. Ommellessa jätä pieni kääntöaukko, jonka kautta saat myös vanun pupun sisään. Ompele käsin aukko kiinni ja koristele. Helppoa, hauskaa ja mukavaa. Puput on myös kiva antaa lahjaksi <3

Tässä vielä minun pupuperheeni. Suurin osa onkin päässyt jo uuteen kotiin :)


Mukavaa pääsiäisen odotusta kaikille!




Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä kommentti