Ai että tuli näppärä ostoskassi

Sain just kasaan ensimmäisen satsin kasseja. Ilmoittauduin juuri tuohon kansainväliseen siivouspäivään ja ajattelin sinne ommella muutamia kasseja. Kylläpäs tuli kivoja, vaikka itse sanonkin :) Nämä kassit on tehty vanhoista lakanoista ja verhoista. Tais siinä olla tyynyliinakin matkassa. Kasseihin voi käyttää ihan mitä kangasta nyt sattuu löytymään ja yhdistelmät voi olla ihan mitä vaan. Hulluimmistakin yhdistelyistä tulee ihan hauskoja. Jos haluatte vaikka itse kokeilla niin otin vähän kuvia eri ompeluvaiheista, niin koitan kirjoitella tähän vähän ohjetta.

Ostoskassi ompeluohje:

Leikkasin kankaasta ensin kaikki kappaleet. Tarvitaan yksi kappale 82cm x 42cm, 15cm x 42cm palat. Isompi on laukun taka/-etuosa ja pienempi on etuosan yläkappale. Tarvitaan vielä kantohihnat, jotka minulla olivat 12cm x 60cm ja näitä tietysti kaksi kappaletta. Vuorikangasta, mutta sen olen leikannut vasta kun olen saanut päällikappaleet kasaan.
Tarvitset myös koristenauhaa. Itse käytin vinonauhaa, mutta tämän välikaistaleen voi tehdä vaikka toisestakin kankaasta tai käyttää vaikka pitsiä. Lisäksi yksi nappi ja naru napin ympäri, jonka pituus minulla on 24cm.

Ensimmäisenä tehdään kantohihnat valmiiksi. Taita hihna kappaleet pituussuunnassa puoliksi ja silitä sauma. Näin näet missä menee kappaleen keskikohta. Käännä molemmat pitkät reunat lähelle keskikohtaa ja silitä. Taita vielä pitkät reunat yhteen ja silitä. Ompele molemmat pitkät reunat. Nyt hihnat ovat valmiit. Tässä muutama havaintokuva.


Seuraavaksi ommellaan etuosan yläkappale kiinni muuhun kassiosaan. Samalla kiinnitetään vinonauha ja "lenkki naru" nappia varten. Aseta iso kappale pöydälle oikea puoli ylöspäin. Aseta yläreunan päälle vinonauha oikea puoli ylöspäin. Aseta vinonauhan päälle kassin keskikohtaan lenkki naru ja kaiken tämän päälle aseta kassin etuosan yläkappale oikea puoli alaspäin. Kiinnitä nuppineuloilla ja ompele sauma kiinni. Ompele narun kohdalla "tuplaommelta", eli vähän taakse ja eteen, niin naru varmasti kiinnittyy. Silitä sauma ja tikkaa sauman päältä hieman pidemmällä tikillä.


Nyt leikataan kassin vuorikappale. Katso joku mukava vuorikangas (se voi olla mikä vain). Aseta ommeltu osa vuorikankaan päälle ja leikkaa siitä samankokoinen kappale.

Aseta kassin päälliosa kappale pöydälle oikea puoli ylöspäin. Seuraavaksi kiinnitetään hihnat. Itse mittasin kassin yläreunoissa 12cm molemmista reunoista ja tein siihen pienen merkin kynällä. Aseta toinen pää hihnasta toisen merkin kohdalle ja toinen pää toisen merkin kohdalle. Aseta vuorikappale oikea puoli alaspäin yläreunat vastakkain ja kiinnitä nuppineuloilla. Ompele. Tee sama homma myös toiseen päähän kappaletta. Ompele nappi etukappaleen keskikohtaan kassin yläreunasta n. 4cm alaspäin.

Nyt on sivusaumojen vuoro. Ota kiinni vuorikappaleen puolesta välistä ja suorista laukku. Nyt laukun yläreunan saumat pitäisi kohdistua. Laita nuppineuloilla sivusaumat kiinni. Tarkista että yläreunan saumat kohdistuvat varmasti oikein. Ompele toinen sauma kokonaan. Ompele toinen sauma niin, että jätät sinne pienen aukon kassin oikeinpäin kääntämistä varten.

Tehdään seuraavaksi kassille hieman pohjaa, eli taita kulma kuvassa olevan mallin mukaan ja ompele sauma noin 3cm:n päähän kulmasta. Leikkaa ylimääräinen pala pois. Tee näin jokaiselle neljälle kulmalle.



Käännä kassi aukon kautta oikeinpäin. Tikkaa kääntöaukon sauma kiinni läheltä reunaa. Tikkaa kassin yläreuna, jotta kassi pysyy ryhdikkäänä. Silitä ja kassi on valmis. Nyt voit rullata kassin ja kiinnittää sen lenksulla nappiin ja näin laukku menee näppärästi pieneen tilaan.

Tässä vielä muutamia kuvia malliksi :)






Mukavia ompeluhetkiä!

Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä kommentti